Antifest II

Verlieservaringen zijn deel van het leven. Of je nu een geliefde verliest, een scheiding doormaakt of een deel van wie je bent moet opgeven. Verliezen doet pijn, en er lijken in onze samenleving soms weinig handvatten om die pijn te dragen. PANDA maakt daarom een reeks publicaties en performances die proberen houvast te bieden. Of juist aanmoedigen om los te durven laten.

Daarom noemen we ze geen Manifest, maar Antifest: ze gaan niet over het verdedigen van een bepaalde visie op het leven, maar juist over het loslaten daarvan.

In 2018 maakte PANDA de voorstelling ‘Antifest : Het Mentale Moeras’. Die ging over het verlies van identiteit, en was gebaseerd op het identiteitscrisis die de Oostelijke Mijnstreek (met name de stad Heerlen) overhield aan de sluiting van de mijnen. 

‘Antifest II : Groener Woud’ gaat over het verlies van een dierbare. Dat kan verlies zijn aan de dood, of door het vertrek van een geliefde. Relaties met geliefden maken voor een belangrijk deel uit wie jij bent, je identiteit. Wanneer je één van deze verbindingen verliest, voel je dat je iets van jezelf kwijtraakt. Dan moet je jezelf en hoe je wilt leven min of meer opnieuw (uit)vinden. Dat proces van verliezen, identiteitscrisis en heruitvinden na het verlies van een geliefde, daarover gaat Antifest II.