Over PANDA

PANDA bestaat uit theatermaker Nina Willems en dichter Merlijn Huntjens.

Op 5 september 2015, op de dag dat we elkaar ontmoetten, richtten we PANDA op. Eind 2016 volgde daaruit de Stichting PANDA Collectief. We staan nog steeds achter de reden van onze oprichting:

We willen op een speelse, vernieuwende en toegankelijke manier literatuur (en poëzie in het bijzonder) en theater maken en uitvoeren, het allerliefst op plekken waar niemand dat verwacht. Op die manier willen we ram vette literatuur en theater maken voor bestaand en nieuw publiek in Limburg en de Euregio.

Inmiddels heeft deze missie zich de afgelopen jaren flink doorontwikkeld. Maar veel van ons werk maken we nog steeds op de plek waar we met veel plezier wonen: Limburg. En nee, dat betekent niet dat we het uitsluitend over de streektaal en de harmonie hebben (hoewel we het daar ook wel eens over hebben). We weten inmiddels uit ervaring dat er hier veel meer verhalen zijn die het verdienen om verteld te worden. Dat geldt overigens ook voor verhalen uit de Euregio. O: en we zijn steeds vaker op scholen te vinden, we ontwikkelen samen met het Primair Onderwijs maar ook met het Voortgezet Onderwijs verschillende projecten met een literaire insteek. Dat doen we trouwens vanuit Borderlines, ons literatuurplatform in de Euregio Maas-Rijn. We organiseren vanuit datzelfde platform ook slams en halen we schrijvers naar de Euregio.

Merlijn Huntjens

Merlijn Huntjens (1991) schrijft poëzie. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Merlijn portretteert in zijn poëzie gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Stiekem is de wereld bijzonder, magisch en vooral eeuwig maar dat hebben de personages in de gedichten niet door. Merlijns werk verscheen online op de Revisor en Tijdschrift Ei, en gedrukt in Kluger Hans en Tirade. Hij is artistiek leider van Borderlines: Euregion Literature voor Limburg, en maker bij PANDA en VIA ZUID. Momenteel werkt Merlijn aan zijn chapbook, dat in augustus 2022 bij Wintertuin zal verschijnen.

Nina Willems

Nina Willems studeerde in 2011 af als performer aan de Toneelacademie Maastricht (al was ze bijna neuropsycholoog geworden!). Sindsdien is ze als theatermaker werkzaam in Limburg. In 2014 ontving ze de Subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten. Met die subsidie maakte ze onder andere de voorstelling Doorgrond (over de crisis waarin de Oostelijke Mijnstreek na de mijnsluitingen raakte). Sinds 2018 werkt ze als docent en programmamaker voor iArts Maastricht, een interdisciplinaire kunstvakopleiding van Hogeschool ZUYD. Samen met Merlijn richtte ze in 2015 PANDA op.

Wij werken samen met